• Tipcast
  • Posts
  • Tips om de wereld te begrijpen én er aan te ontsnappen: Tipcast 44

Tips om de wereld te begrijpen én er aan te ontsnappen: Tipcast 44

Pepijn op bedevaart, Rens gelooft weer in Europa. Pamela Anderson is terug! Hoe ga je om met een dodenlijst? En een TedTalk over de digitale staatsgreep.

Beste Tipcasters,

Onze podcast ontwikkelt zich in twee richtingen: we hebben tips om de wereld beter te begrijpen én om eraan te ontsnappen. In deze nieuwsbrief een doorkijkje naar beide!

Pepijn zit in Zuid-Frankrijk, maar de Tipcast gaat altijd door!

In het Zuid-Franse land rond Toulouse haalde Marine Le Pen in 2022 bijna de helft van de stemmen. Alom geïnterpreteerd als een “heimwee”-stem. Maar wellicht ligt hier ook de toekomst van Europa: Toulouse profileert zich als European Capital of Space, met Airbus als kurk waar de Europese luchtvaartambitie op drijft.

Vandaag rijdt hij naar Lourdes. In 1858 zou de Maagd Maria daar verschenen zijn aan de toen 14-jarige Bernadette Soubirous. Ze gaf haar de opdracht te graven in de grond. Op die plek ontsprong een bron, waarvan het water sindsdien als geneeskrachtig wordt beschouwd.

Onze Lieve Vrouw van Lourdes wordt er vereerd als Heil der Zieken, Troosteres der Bedroefden, Toevlucht der Zondaars. Daar moeten we toch wat inspiratie weten te vinden?

Lourdes


Rens is ondertussen weer helemaal in de Trump-rabbit-hole gedoken. De Amerikaanse president startte vorige week een handelsoorlog. Niet een beetje, maar full blown, gas d’r op, zeg maar: de nucleaire optie.

Er zijn mensen die denken dat er één groot plan achter zit. Rens dacht dat eerst ook, maar veranderde zijn mening: echt, Trump klooit maar wat aan.

Rens wordt wel steeds positiever over Europa. Als de halve wereldeconomie omvalt door de waanzin van een leider van een land dat je moeilijk nog een volledige democratie kunt noemen, dan kijk je weer eens met andere ogen naar de EU.

Volgens The Economist is Europa nu de échte “land of the free”. Geen techmiljardairs die op oorlogspad zijn tegen hun eigen overheid, geen budget-shutdowns, geen leiders die buurlanden annexeren met tweets. We hebben gezondheidszorg zonder faillissement, vakantie zonder schuldgevoel, en democratische instituties die, hoe moeizaam ook, overeind blijven.

Politicoloog Catherine de Vries zegt het helder in het FD: Trumps aanval op Europa komt niet uit minachting, maar uit angst. Europa is geen zwaktebod, het is een alternatief. Een plek waar openheid, regulering en democratie samengaan.

Terwijl anderen zich bezighouden met machtspolitiek en cynisme, kiest Europa — zij het schoorvoetend — voor samenwerking, rechtsstaat en lange adem. En dat is misschien wel precies wat de wereld nodig heeft.

Tot zover het wereldnieuws. Meer in de podcast natuurlijk:

Daarnaast, de good-old-tips!

🎙️ The Last Showgirl
Pamela Anderson, wie kent haar niet? Ontdekt door een TV-camera tijdens een American Football-game, op de cover van Playboy, een rol in de TV serie Home Improvement, daarna natuurlijk Baywatch, en toen… de sextape. En nu helemaal terug met een nieuwe film! Rens vond het een grote tip! Lees hier meer

Pamela in de rol van haar leven


📉 Digitale staatsgreep in real time – Carole Cadwalladr op TED
Op het TED-podium staat een ietwat nerveuze vrouw: Carole Cadwalladr. De journalist die ooit het Cambridge Analytica schandaal onthulde. En volgens haar was dat nog maar kinderspel vergeleken met wat er nu gebeurt.

“We are watching the collapse of the international order in real time.” Geen tanks. Geen generaals. Maar tech bros met data, macht en algoritmes. Musk kocht niet alleen Twitter — hij kocht toegang. Tot de grootste wapenvoorraad van deze tijd: onze data.

We leven in een soort Oost-Duitse afluisterstaat. Met Instagram als de Stasi. De algoritmes weten meer over jou dan je partner, je ouders of je overheid. En ondertussen verschuift de macht. Niet via wetten. Maar via likes, feeds, modellen.

Cadwalladr zegt: we kunnen weigeren. We kunnen technologie afleren. Privacy eisen. Data terugpakken. De talk eindigde een directe boodschap aan Sam Altman: “Je hebt mijn IP gestolen. Je had geen toestemming.”

Geen applaus. Wel veel om over na te denken. 👉 Bekijk de TED Talk hier

💀 Wat doe je met een gehackte dodenlijst?
Het klinkt als een script van een nieuwe Netflix-serie. Maar het is Kill List, een podcast die zo bizar is dat je bijna niet gelooft dat het waargebeurd is. Wat is het verhaal? Een site om huurmoordenaars aan te vragen heeft een veiligheidslek, en de lijst met alle potentiële doelwitten komt in handen van een journalist. De politie gelooft hem niet, dus besluit hij zelf alle slachtoffers maar te bellen. Lees hier meer over deze thriller van een podcast. 

💌 Doorsturen mag altijd.
Wil je ons helpen groeien? Stuur deze nieuwsbrief door naar iemand die ’m nog niet kent. Of forward ’m naar je moeder. Of allebei.

Tot de volgende week!

Pepijn & Rens