• Tipcast
  • Posts
  • Wat doe je met een gehackte dodenlijst?

Wat doe je met een gehackte dodenlijst?

En hoe reageer je als je hoort dat je op een dodenlijst staat?

Stel je voor: je zit op de bank, scrollend door je telefoon, en opeens krijg je een vreemd telefoontje. Iemand die je waarschuwt. Het gaat om je veiligheid. Zonder precies te zeggen waarom het gaat. Hoe reageer je?

Het verbazingwekkende aan de podcast The Kill List is dat de makers nog veel moeite moeten doen om mensen ervan te doordringen dat het ernst is: “je naam staat op een moordlijst”. Niet als grap. Niet als flauwekul. Maar écht – op het dark web, in een database waar mensen geld betalen om anderen te laten vermoorden.

Het klinkt als een script van een nieuwe Netflix-serie. Maar het is Kill List, een podcast die zo bizar is dat je bijna niet gelooft dat het waargebeurd is. Maar dat is het dus wel.

De show wordt gepresenteerd door techjournalist Carl Miller, die je meeneemt in zijn vier jaar durende (!) onderzoek naar een moordsite op het dark web. Op die website kan je voor duizenden tot tienduizenden dollars iemand laten vermoorden. Je stuurt een naam, een foto, een adres. En je krijgt een antwoord terug: hoe moet het gebeuren? Wanneer? Moet het lijken op een ongeluk?

Het bizarre is: die website is slecht beveiligd, en een ethische hacker kan alle communicatie zien tussen de aanvragers van de moorden, en de eigenaar. En ook de bedragen die in bitcoins worden overgemaakt. Er is alleen een addertje onder het gras voor de aanvragers: er is geen huurmoordenaar. De verzoeken worden nooit doorgestuurd. Het is een scam. Waarmee je waarschijnlijk niet zo snel naar de politie stapt.

Dan denk je: nou mooi, eind goed al goed. De daders zijn hun geld kwijt, en er is nooit een huurmoordenaar op pad gegaan. Maarja, er zijn dus wel mensen die andere mensen dood willen hebben, en die er geld voor over hebben. En dus begint het grote verhaal: deze mensen moeten allemaal gewaarschuwd worden. En dat is de taak voor de maker van deze podcast (want de politie neemt ze in eerste instantie niet serieus)

Wat Kill List zo onweerstaanbaar maakt, is de vertelstijl. Het voelt als een thriller, maar alles is echt. Je hoort geluidsfragmenten van gesprekken, geëmotioneerde reacties van mensen die te horen krijgen dat ze op een moordlijst staan, en Millers eigen frustraties wanneer overheidsinstanties hem niet serieus nemen.

Het is de perfecte podcast voor onderweg. Je zet één aflevering aan, en voor je het weet ben je drie afleveringen verder. De cliffhangers zijn gemeen goed – en eerlijk: je wíl weten hoe dit afloopt.

De productie is top – gemaakt door Wondery. Alles klopt: de montage, de spanningsopbouw, de muziek. Het voelt alsof je in een thriller zit, maar dan is het een waargebeurd verhaal. Luisteren dus.