• Tipcast
  • Posts
  • Europa: een baken van licht in de duisternis

Europa: een baken van licht in de duisternis

Een handelsoorlog zet de hele EU in een ander licht

De Dijk zong ooit: een man weet pas wat ie mist, als ze er niet is”. In de bijbehorende clip is de band op bezoek in New York. Kletsend en pratend met iedereen. Toen we Amerika nog leuk vonden.

Ik moest eraan denken deze week, toen ik twee artikelen las over Europa in vergelijking met Amerika. Want we hebben het er vaak over gehad: de EU is traag, besluiteloos, ouderwets en oud. En kan de concurrentie met de rest van de wereld niet aan. Jaloers zijn we soms, op het geldsmijten van de Amerikanen, op de vastberaden richting van de Chinezen.

Maar als — zoals vorige week — de halve wereldeconomie omvalt door de waanzin van een leider van een land dat je met geen mogelijkheid nog een democratie kunt noemen, dan kijk je weer eens met andere ogen naar de EU.

Dan zie je die zogenaamde negatieve aspecten van de EU, niet als een ‘bug’, maar een feature. Kortom: je weet pas wat je mist, als het er niet is.

  • The Economist: The thing about Europe: it’s the actual land of the free now.

    – Geen tech-bro’s: In Europa posten CEO’s geen berichten over hoe ze nu weer de overheid aan het versnipperen zijn.
    – Geen shutdown-drama: De EU is traag, maar sluit tenminste niet elke paar jaar z’n eigen deuren omdat de budgetten niet rondkomen.
    – Geen oorlogsfantasieën: Europese leiders dreigen zelden een buurland “nummer 28” te maken.
    – Geen burn-outcultuur: Wij nemen vakantie, spelen met de kids én hebben gezondheidszorg zonder failliet te gaan.

  • Het FD: Geen spierballen, maar een zelfverzekerd Europa

    Catherine de Vries, hoogleraar politicologie schrijft: Trumps aanval op Europa komt niet voort uit onze zwakte, maar uit onze kracht. De EU is een economische grootmacht, met unieke ervaring in het verenigen van openheid en regulering binnen een democratisch kader. Wij zijn het alternatief voor een wereldorde die terugvalt in cynisme en willekeur. […] De toekomst ligt in het bouwen van netwerken, niet het optrekken van muren.