- Tipcast
- Posts
- Tipcast aflevering 21
Tipcast aflevering 21
Rens legt de oorsprong van AI uit, en tipt een bijzondere True Crime Podcast. Pepijn ziet kansen voor het politieke midden en is onder de indruk van dansende punkers.
Tipcast nummer 21 is er weer! Veel cultuur, politiek, misdaad en een vleugje AI. Terugluisteren doe je HIERRR!
Rens en ik zagen, los van elkaar, de geweldige overzichtstentoonstelling van de New Yorkse fotograaf Andres Serrano, in het Musée Maillol te Parijs. Thema's als dood, geloof, seks en geweld vormen een rode draad in zijn werk. Serrano wakkert met zijn kunst graag maatschappelijke discussies aan en slaagt daar telkens goed in. En Serrano is nu ook in Groningen te zien!
De expositie in Parijs - “Portraits of America” - laat een groot aantal van zijn series foto’s zien, die tezamen een indringend beeld geven van Amerika. Van mensen die op straat leven, tot een serie over seks, van martelwerktuigen tot opstellingen van Playmobil-poppetjes. En natuurlijk is daar de niet te vermijden Donald Trump.

Ook hangt zijn meest controversiële werk er: Piss Christ (ook te koop bij Sotheby’s), uit de serie “Immersion”: een foto van een crucifix ondergedompeld in een glazen bak met pis van de artiest. Gemaakt eind jaren 80, zorgde het meteen voor flink wat controverse; en startte een fel debat over de vrijheid van artistieke expressie en de publieke financiering van controversiële kunst. Conservatieve senatoren riepen om censuur, het cancellen van de artiest en het stopzetten van financiering aan musea die het werk tentoonstelden. Later hing Piss Christ In Avignon, waar het werd kapotgeslagen door katholieke fanatici. En dat terwijl Serrano zijn hele leven katholiek is, en dus “een volger van Christus” in zijn eigen woorden. Vorig jaar mocht hij bij de Paus op bezoek, die hem een “thumbs up” gaf. Ze lijken dus weer on speaking terms.

Het goede nieuws is dus dat Serrano nu ook in Groningen te zien is. Het Forum in Groningen heeft een Serrano-expositie samengesteld over Amerika en Donald Trump. Drie onderdelen daar, dus anders dan in Parijs
De fotoserie America (2001-2004) met portretten van onbekende en bekende Amerikanen: van brandweerman tot drugsverslaafde en van Yoko Ono, tot Anna Nicole Smith en Donald Trump.
De multimedia-installatie The Game: All Things Trump (2018-2024) Meer dan 1000 Trump-objecten die Serrano vanaf 2018 via veilingen, eBay en mond-tot-mondreclame heeft weten te verzamelen. Van hotel- en casino-souvenirs van het merk Trump, tot sportmemorabilia, het bruidstaartje van Melanie en Trump, gesigneerde tijdschriftcovers en foto's.
De film Insurrection. Deze film maakte Serrano als reactie op de gebeurtenissen van 6 januari 2021, de bestorming van het Capitool. In eensneltreinvaart ga je langs mee door de gebeurtenissen van die dag aan de hand van smartphonebeelden, nieuwsfragmenten en filmfragmenten uit de Amerikaanse geschiedenis.
De expositie America & Trump by Andres Serrano is van zaterdag 23 maart tot en met 5 november 2024 in het Forum te zien.
Rens heeft een mixed gevoel over true-crime podcasts. Soms smult hij ervan (Brand in het landhuis of Moordzaken), soms vindt hij het teveel hear-say, podcasts die op zoek gaan naar een dader, maar niet verder komen dan geruchten. Maar wat al deze podcasts bindt, is dat ze nooit met de daders zelf praten. Het gaat altijd óver hen.
En daar brengt de podcast “Veroordeeld” een verandering in. In deze podcast gaan journalist Laurel Fabels en strafrechtadvocaat Veerle Hammerstein in. gesprek met mensen die veroordeeld zijn voor een misdrijf.
Voorwaarden om in de podcast te mogen zitten: 1) de zaak is helemaal afgedaan. 2) de daders moeten erkennen wat ze gedaan hebben. 3) er helemaal open over zijn.

Dat geeft echt een geweldig inkijkje in de ‘kleine’ en ‘middelgrote’ criminaliteit. Zoals ene Sandra die de drugtelefoon van haar oom overnam. Samen met haar man runde ze aan de keukentafel en op zolder een cocaïne -lijn, van 09:00 ‘s ochtends tot 2 uur ‘s nachts.
Of Adel, de jongen die al vroeg met criminaliteit in aanraking kwam, op het rechte pad kwam, de zeevaartschool ging doen. Maar toen zijn vrouw van hem wilde scheiden, door het lint ging. En de man waarmee zij vreemd ging wilde doodschieten.
Waarom ze de criminaliteit ingingen: geld. Of er nou bittere armoede was, of gewoon de wil om in luxe te leven, drijfveer was geld. En wat verbaast: er komt een soort onaantastbaarheid over deze mensen, als ze hun criminele daden doen. Zo van: ik wordt toch niet gepakt. Sandra (van de cocaine-lijn) had geen idee wat de politie kwam doen, toen ze met 15 mensen binnen stonden.
Podcastmaker Laurel en advocaat Veerle vullen elkaar goed aan. Zonder veroordelend te zijn, en vooral nieuwsgierig. Aanrader!
Waarom de mensen zo slim werd en wat dat betekent voor AI
Waarom is de mens zo slim geworden? Waarom hebben wij spraak ontwikkeld, en anderen niet? En wat betekent dat voor de ontwikkeling van Artificial Intelligence? Tipcast-luisteraar Jirka wees me op het volgende boek:
A Brief History of Intelligence: Humans, AI, and the Five Breakthroughs That Made Our Brains, van software ondernemer Max Bennet is een soort Sapiens van Harari, maar dan helemaal gefocust op de evolutie van het brein, en wat we daarvan kunnen leren als je AI wil creëren.

Laat je verrassen op het Holland Festival
Pepijn zag een rauwe, intense dansvoorstelling van Braziliaanse punkers. Maar er is veel meer (t/m 29 juni)!
De rechtse populisten rukken op. Houdt het midden?
Het is het (politieke)verhaal van het moment; hoe te reageren op de opkomst van partijen als de PVV en Le Pen’s RN? Ook op het EK voetbal leeft het (niet onder de bobos naturlijk: die vrezen gewoontegetrouw voor commerciële schade). Gelukkig was daar de grote ster Mbappé, die dit weekend op indrukwekkende wijze de Franse jeugd opriep te gaan stemmen (zie onder).
Politiek strateeg Yair Zivan deelt zijn antwoord: het centrum moet opnieuw de plek voor hoop worden, door passioneel en vol overtuiging de waarden van vooruitgang uit te dragen.