- Tipcast
- Posts
- Waarom de mens zo slim werd en wat dat betekent voor AI
Waarom de mens zo slim werd en wat dat betekent voor AI
Ondernemer Max Bennett onthult hoe evolutie ons brein vormde en wat dat betekent voor de toekomst van AI
Waarom is de mens zo slim geworden? Waarom hebben wij spraak ontwikkeld, en anderen niet? En wat betekent dat voor de ontwikkeling van Artificial Intelligence? Tipcast-luisteraar Jirka wees me op het volgende boek:
A Brief History of Intelligence: Humans, AI, and the Five Breakthroughs That Made Our Brains, van software ondernemer Max Bennet is een soort Sapiens van Harari, maar dan helemaal gefocust op de evolutie van het brein, en wat we daarvan kunnen leren als je AI wil creëren.

Ok. Het is echt taaie kost. En ik heb het meer geluisterd dan gelezen, dat helpt om je hoofd erbij te houden. Zijn punt is: mensen kunnen nooit echte kunstmatige intelligentie creëren zonder precies te begrijpen wat leidde tot de echte intelligentie die we al bezitten.
Dus begint hij met die meercellige beestjes te beschrijven, waar het mee begon, en beschrijft gedetailleerd de vijf doorbraken die in de loop van miljarden jaren evolueerden tot de hersenen die we nu hebben.
De eerste helft van het boek is best droog, maar geeft ook inzicht, dat hersenen eigenlijk alleen kunnen leren met een lichaam. Waarom bewegen we eigenlijk? (voedsel) Waardoor leren we eigenlijk? (dopamine). Waarom is het belangrijk voor je hersenen om te weten hoe je beweegt? (coordinatie). Hoe komt het dat je in het donker toch het toilet kunt vinden (mentale modellen).
Het voelt soms echt als een biologieboek (het woord basale ganglia, of early vertebrae) komt mega veel voor. Maar dan draait hij het weer naar AI, en dan snap je waarom je dit moest weten. Waarom hallicuneert AI eigenlijk? Is dat hetzelfde als onze dromen? (waarschijnlijk wel).
Waarom lukt het niet voor AI om stukje bij stukje te leren? De modellen worden telkens getraind, en daarna bevroren. Als er nieuwe gingen worden toegevoegd, worden vaak oude dingen overschreven. En AI kan dan helemaal uit de hand hallucineren.
Hij eindigt zijn boek met een uitdaging. De evolutie gaf ons ons magnifieke menselijke brein, schrijft hij, en nu we in een positie zijn om voor god te spelen en een nieuwe vorm van intelligentie te creëren, moeten we eerst ons doel bepalen — zijn we voorbestemd om ons over het universum te verspreiden?
Of zullen we falen? Worden we slachtoffers van trots of klimaatverandering of iets anders onverwachts. Zijn we slechts een tak aan de evolutionaire boom, en groeit het systeem door zonder ons (zoals zovaak gebeurt met soorten die hun eigen nest bevuilen).
Een interessant boek voor de echt geïnteresseerden, met interessante wetenswaardigheden over hoe je het brein kan reverse engingeeren, en dat we nog best lang kunnen wachten op AGI.