Tipcast aflevering 20

Paul McCartney in een heerlijke podcast. Pepijn is enthousiast over Lyon. Rens had goed nieuws over AI en medicijnen.

Beste Tipcasters,

Er staat weer een bomvolle uitzending op je te wachten. Pepijn is helemaal vol van de Franse stad Lyon, Rens had bijzonder nieuws te melden. En verder hebben we weer briljante tips voor je verzameld. Een mooie mix van doom & gloom en inspirerend, creatief en hoopvol nieuws.

Aflevering 20 luister je HIERRR.

Europese Verkiezingen

Afgelopen weekend had een zwaar politiek gewicht. Vrijdag werd voor de 80ste keer D-Day herdacht, met symbolische speeches, grote woorden en ontroerende ontmoetingen tussen onder andere de Zelensky en veteranen. Op het Normandische strand werd ook een prachtige versie van de Marseillaise, het Franse volkslied, ter berde gebracht. Pepijn is elke keer weer geraakt door de offers die daar gebracht zijn.

En zondagavond kwamen de uitslagen van de Europese verkiezingen binnen. De focus lag in Nederland vooral op de wedstrijd PVV-GroenLinks/PvdA. Relevant voor de nationale context wellicht, maar het is niet de belangrijkste les die we uit de verkiezingen moeten trekken.

Want Europees zien we dit: radicaal-rechts groeit verder. De Liberalen en Groenen verliezen. De middenpartijen “houden stand”. Maar wat betekent dat in de praktijk?

Verkouden Europa
De belangrijkste landen in de EU zijn Duitsland en Frankrijk: zij zetten de toon. Die twee landen zijn de motor van de EU. En juist daar is de verschuiving naar radicaal-rechts het grootst. En meestal geldt het oude spreekwoord: “als Frankrijk niest is Europa verkouden’.

Frankrijk
Zie dit kaartje van Frankrijk; bruin geeft aan waar de partij van Le Pen, Rassemblement National, gewonnen heeft.

Duitsland
De drie partijen in de coalitie van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz hebben alle drie verloren van de AFD: samen hebben de regeringspartijen 31% vd stemmen gehad. Een enorme dreun, die de komende tijd zal doorwerken.

Zwart CDU, Donkerblauw CSU, Blauw AfD (bron ARD)

Duitsland is nog steeds twee landen. De scheidslijn CDU/ AFD loopt precies langs de lijnen van de oude Oost-West scheiding. De geschiedenis trekt diepe voren.

Nu wordt er gezegd dat het centrum het gehouden heeft, en dat is waar. Maar dat zegt niets over wat dit centrum gaat doen. Meesurfen op de populistisch golf en bijvoorbeeld verder klimaatbeleid dwarsbomen? De kans dat Europa nu meer anti-migratie en anti-groen wordt is levensgroot.

Hoe staat de liberale democratie ervoor?
Over de hele wereld worden miljarden burgers gevraagd hun stem uit te brengen in verkiezingen in meer dan 50 landen, waardoor dit een cruciaal jaar is voor de democratie. Net als in Europa winnen populistische, illiberale en extreemrechtse partijen winnen aan steun of consolideren hun macht.

Is de liberale democratie zoals we die kennen echt in gevaar? Martin Wolf probeert daar een antwoord op te formuleren in een serie met invloedrijke denkers, in zijn FT podcast Democracy’s year of in Peril:2024, die elke zondag verschijnt.

Met Anne Applebaum bespreekt hij hoe de nieuw gekozen Poolse regering probeert af te wijken van het illiberale pad van de vorige regering en wat er op het spel staat als Donald Trump een tweede termijn als president wint. In de eerste aflevering uit Robert Kagan heeft zijn ernstige zorgen over de mogelijke risico's van een herverkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Kagan stelt dat een tweede termijn van Trump de VS richting een dictatuur zou kunnen leiden.

Lekkere Podcast

Even iets heel anders met bijvoorbeeld deze Podcast van Paul McCartney. Pepijn was niet zo’n enorme fan van de Beatles, maar na het luisteren van deze podcast is hij weer helemaal gegrepen door dit musicale genie. In McCartney: A Life in Lyrics vertelt de wereldberoemde muzikant over zijn leven aan de hand zijn liedjes. Bijzondere gesprekken over muziek, creativiteit, leven en dood. Echt het luisteren waard!

Doom & Gloom: wat gebeurt er bij een nucleaire oorlog?

Weet je hoe lang een ICBM (een Intercontinentale Ballistische Raket) erover doet om van Rusland naar de oostkust van de Verenigde Staten te reizen? Ongeveer 26 minuten… En de Amerikaanse president heeft ongeveer 6 minuten om te beslissen wat ie dan gaat doen. Razend interessante Doom & Gloom in deze podcast van Lex Fridman met Annie Jacobsen.

AI vs Superbugs

We hebben goed nieuws nodig. Want we hebben een groot probleem: antibiotica-resistentie. Die bacteriën zijn zo gewend aan jouw niet afgemaakte penicilline-kuurtje, dat ze er helemaal niet dood meer aan gaan. Antimicrobiële resistentie leidde in 2019 tot meer dan 1,2 miljoen doden wereldwijd, en zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over 25 jaar tot 10 miljoen doden per jaar kunnen oplopen.

En dan is er dus opeens een sprankje goed nieuws, in de Guardian deze week. Onderzoekers hebben met AI bijna één miljoen nieuwe moleculen ontdekt die mogelijk goed tegen bacteriën werken, en dus antibiotische eigenschappen hebben. 1 MILJOEN! De onderzoekers zelf zeggen dat het een waterscheidings-moment is voor het onderzoek naar antibiotica. Nog nooit zijn er zoveel nieuwe kandidaten ontdekt.

Weekendtip: ga eens naar Lyon

Lyon is het kleine Parijs. Heerlijk eten, prachtige architectuur, een mooi middeleeuws centrum. Niet te groot. Niet te klein. En goed te betalen! Wij zouden zeggen: On se voit là-bas!

Dus, aflevering 20! Hij was weer mooi. Dank voor het doorsturen van de tips! Veel luisterplezier!

Pepijn en Rens