• Tipcast
  • Posts
  • De onthutsende realiteit van nucleaire oorlog: dit wil je eigenlijk niet weten.

De onthutsende realiteit van nucleaire oorlog: dit wil je eigenlijk niet weten.

In deze aflevering praat Lex Fridman met onderzoeksjournalist Annie Jacobsen over de gevaren en waanzin van nucleaire oorlog. Hoe de beslissingen van één persoon, gebrekkige detectiesystemen en beperkte verdediging ons dichter bij een catastrofe brengen.

Ik heb lang getwijfeld of ik deze tip zou geven. Waarom? We hebben soms in deze podcast al de neiging om zware onderwerpen veel ruimte te geven (neiging van veel journalisten). En het nieuws is al ellendig genoeg. Maar deze podcast —ondanks het thema— is fascinerend.

Lex Fridman interviewt Annie Jacobsen. Zij is een onderzoeksjournalist en auteur van "Nuclear War: A Scenario". Het is een gedetailleerd en angstaanjagend beeld van wat er zou kunnen gebeuren als een nucleaire oorlog uitbreekt. Je hoort Lex Fridman ook telkens zuchten…

Het boek is gebaseerd op tientallen exclusieve interviews met militaire en civiele experts die betrokken zijn bij de ontwikkeling van nucleaire wapens. Telkens is het verhaal: “omdat het zo angstaanjagend is, gaat het waarschijnlijk nooit gebeuren, maar als het gebeurt, dan stort alles in elkaar”. Nou relevante podcast lijkt me zo, als je weer Vladimir Poetin weer hoort met z’n oefen-campagnes.

Vooral het stuk over de “nucleair football” is zeer interessant. Dat is die tas die de president van Amerika altijd bij zich heeft. Het moet ervoor moet zorgen dat ‘we’ kunnen reageren, als er een nucleaire aanval uit Rusland of Noord-Korea komt. Wat zit er dan in die tas? Nou, geen rode knop. Meer een menu —zoals uit een Amerikaanse diner— met hoofdsteden en codes erachter. Ik kan me zo voorstellen: Moskou, code: 12345#. Zoals Fridman zegt: “it’s a Denny’s menu from hell.” Daar kan de president dus een counterattack ‘bestellen’.

Andere interessante feiten:

Zes-minuten beslissingsvenster: De president van de Verenigde Staten heeft slechts zes minuten om te beslissen of hij een nucleaire tegenaanval lanceert na een waarschuwing van een inkomende nucleaire raket. Dit benadrukt de waanzin van nucleaire oorlog, waar een enkel persoon de macht heeft om een wereldwijde catastrofe te veroorzaken binnen een ongelooflijk korte tijdspanne.

Sole presidential authority: De President van de Verenigde Staten heeft de exclusieve bevoegdheid om een nucleaire aanval te starten zonder de noodzaak van toestemming van andere overheidsfunctionarissen of instanties. Dit betekent dat één persoon de volledige autoriteit heeft om een nucleaire oorlog te beginnen, wat het risico van menselijke fouten of irrationele beslissingen vergroot.

Het vliegtraject van een Intercontinentale Ballistische Raket (ICBM) Een ICBM heeft ongeveer 26 minuten en 40 seconden nodig om van Rusland naar de oostkust van de Verenigde Staten te reizen. Dit traject bestaat uit drie fasen: de boostfase (5 minuten), de mid-course fase (20 minuten), en de terminale fase (100 seconden).

Gebrekkige Russisch satelliet systemen: Het Russische satellietsysteem voor nucleaire detectie, genaamd Tundra, heeft ernstige gebreken. Het kan bijvoorbeeld zonlicht verwarren met raketuitstoot en wolken met nucleaire lanceringen. Dit vergroot de kans op verkeerde interpretaties en mogelijk catastrofale beslissingen.

Is er een iron-dome? De Verenigde Staten hebben slechts 44 interceptor-raketten om inkomende nucleaire raketten te onderscheppen, waarvan er 40 in Alaska en 4 in Californië zijn gestationeerd. Deze interceptors hebben een succesratio van slechts ongeveer 50%, wat betekent dat de VS zeer beperkt is in hun vermogen om een grootschalige nucleaire aanval effectief af te wenden.

Goed. Geen vrolijke kost dus. Wel zeer interessant. Het gaat over veel meer, Roswell, Aliens, de CIA. Zoals alles bij Fridman duurt het lang, maar deze is het echt waard.