- Tipcast
- Posts
- AI vs. Superbugs: de ultieme showdown met 1 miljoen nieuwe antibiotica.
AI vs. Superbugs: de ultieme showdown met 1 miljoen nieuwe antibiotica.
Wetenschappers gebruiken geavanceerde AI om bijna 1 miljoen nieuwe antibiotica te ontdekken. Een "waterscheidings-moment" in de strijd tegen superbugs.
De ontwikkelingen in AI zijn vaak moeilijk bij te houden. Ik ben erg onder de indruk van tools die video’s maken —deze week weer een Chinese variant: Kling, holy Sh*t. Maar het gebruik van AI in het ontdekken van medicijnen vind ik toch wel het meest interessant.
En nodig ook, want we hebben een groot probleem: antibiotica-resistentie. Die bacteriën zijn zo gewend aan jouw niet afgemaakte penicilline-kuurtje, dat ze er helemaal niet dood meer aan gaan. Antimicrobiële resistentie leidde in 2019 tot meer dan 1,2 miljoen doden wereldwijd, en zou volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over 25 jaar tot 10 miljoen doden per jaar kunnen oplopen.
En dan is er dus opeens een sprankje goed nieuws, in de Guardian deze week. Onderzoekers hebben met AI bijna één miljoen nieuwe moleculen ontdekt die mogelijk goed tegen bacteriën werken, en dus antibiotische eigenschappen hebben. 1 MILJOEN! De onderzoekers zelf zeggen dat het een waterscheidings-moment is voor het onderzoek naar antibiotica. Nog nooit zijn er zoveel nieuwe kandidaten ontdekt.

De onderzoekers keken naar DNA-materiaal van bijvoorbeeld bacteriën die in openbare databases te vinden zijn. En ze gebruikten machine learning om DNA-fragmenten met antimicrobiële activiteit te identificeren. Vervolgens maakten ze 100 van deze moleculen in het laboratorium en testten ze op hun antibacteriële eigenschappen. 79%(!) van de moleculen kon ten minste één microbe doden, waardoor ze potentiële kandidaten voor antibiotica zijn.
Als je wat verder in deze wereld duikt, lijkt AI al langer voor doorbraken te zorgen. Eind 2023 werd er een nieuw middel gevonden tegen de methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA).

En dit is ook geen lieverdje. De superbug Acinetobacter baumannii. En nu is er een soort ChatGPT, maar dan tegen deze Superbug: Synthemol. Waarmee veel sneller dan gebruikelijk middelen tegen deze buggers gevonden kunnen worden.
And last-but-not-least. Google Deepmind heeft net AlphaFold 3 gelanceerd. Het ‘weet’ hoe eiwitten reageren op bepaalde moleculen en daardoor zou de zoektocht naar medicijnen dramatisch verkort kunnen worden. Dit is een interessant filmpje daarover
Kortom, in een wereld van doom&gloom, zijn dit toch weer berichten waar ik op zit te wachten!