• Tipcast
  • Posts
  • Madeleines om nooit te vergeten

Madeleines om nooit te vergeten

Ze zouden zelfs een goed middel tegen Alzheimer zijn!

Madeleines zijn de ideale cakejes. Ze zijn verrukkelijk, je kan ze bij het ontbijt eten, bij de thee serveren of als toetje inzetten en ze zijn makkelijk te maken. Bovendien hangt er een literaire zweem omheen, zodat je ook nog eens indruk kan maken op je artistieke vrienden. Er zijn vele recept varianten, hieronder hoe ik ze maak.

Madeleines recept

Voor 18 stuks (lengte 6,5 cm op het langste punt):

  • 2 eieren

  • 60 gram suiker

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 30 gram zelfrijzend bakmeel

  • 30 gram amandelmeel

  • 60 gram boter

  • Citroenrasp

  • Extra boter en bloem voor de vormpjes

  • Eventueel wat poedersuiker

Bereiding:

  1. Smelt de boter en laat hem afkoelen tot lauw. Vet de madeleinevormpjes (speciale bakvorm!) in en bestuif ze met bloem.

  2. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker tot een bleke, schuimige massa.

  3. Spatel er voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel door.

  4. Rasp er de schil van citroen overheen, experimenteer met de hoeveelheid.

  5. Giet langs de rand van de kom de gesmolten boter bij het beslag en spatel ook die erdoorheen.

  6. Vul de vormpjes tot iets onder de rand met het beslag. Laat ze tien minuten rusten.

  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

  8. Zet de vormen in de voorverwarmde oven en bak de madeleines goudbruin en gaar.

  9. Laat ze op een rek afkoelen en haal ze uit de vorm.