Slapen is topsport

Rens vindt slapen een hinderlijke onderbreking van zijn tijd, maar wil ook graag lang en gezond leven. Deze podcast legt uit hoe je allebei kan hebben

Ik krijg wel eens mails van Rens om 2 uur ’s nachts. En ook ik lig te vaak wakker. Wij zien dat graag als een teken van energie en levensvreugde, maar het is natuurljk heel ongezond.

NRC columnis Japke-D Bouma legt in deze podcast uit wat we moeten doen. Want slapen is niet hinderlijk, het is essentieel voor een mooi leven, en het beste te benaderen als topsport.

Je moet twee dingen doen om goed te slapen: je brein afschakelen en je lichaam afmatten.

Om met het eerste, je brein afschakelen, te beginnen. We weten allemaal dat de telefoon het grootste gif is voor je hersens. Het grootste geschenk dat je je berein kan geven is je telefoon op tijd uitzetten. Dat is de basis.

TV kijken dan? Mwah, liever niet, tenzij heeeeel saai. Het lijkt ontspannend, maar ook met tv-beelden gaat je brein interactie aan. Met name verdriet en grote vreugde kosten veel energie. Piekbelasters als het ware.
Als je dan toch per se de tv aan wilt zetten; kijk een programma als Rail Away, of voor de tiende keer Friends. Boeken zijn ook lastig, tenzij het een boek is waarin niets gebeurt. Sowieoso geen enge verhalen.

Natuurlijk weinig of geen alcohol. Leg een pen en papier naast je bed, voor als er gedachtes opkomen. Uit je systeem: rust in het brein.

Dan de tweede, wellicht nog moelijkere tip: mat je lichaam af.

Je mag dus wel sporten kort voor het slapen. Maar ook daar: geen tactische sporten, met veel oog-hand coördinatie. Lopen is het allerbeste. Hoe saaier hoe beter. Twee uur per dag lopen is beste, doet Japke-D zelf ook. Is ook nog eens gezond, want je beweegt elke spier. Ook hier geldt: geen afleiding, via podcast of urenlang bellen met je BFF. Bekende muziek mag wel, voor de tiende keer de Eagles. Lekker saai.

Heel ontspannend kunnen orgasmes zijn. Maar dan wel een zo saai mogelijk orgasme. Met weinig oog-hand coördinatie. En je veilig voelen bij je partner zorgt voor geborgenheid. En dus betere nachtrust. Daar doet een eventueel snurkje niets aan af.

En dit kan allemaal anders zijn voor vrouwen in de overgang. Maar daar zijn weer andere podcatsts voor, zoals deze.