• Tipcast
  • Posts
  • Hoe misleiding D-Day succesvol maakte

Hoe misleiding D-Day succesvol maakte

Geweldige podcast over D-Day: The Tide Turns

Als je denkt aan D-Day, zie je waarschijnlijk meteen de iconische beelden van soldaten die onder zwaar vuur het strand van Normandië bestormen. Op advies van 2 luisteraars van de Tipcast ben ik de podcast D-Day: The Tide Turns van Noiser gaan bingen. WAT-EEN-PODCAST!

Deze historische dag is natuurlijk niet alleen een kwestie van brute kracht en moed. Achter de schermen speelde zich een meesterlijke planningsoperatie af. 1000 pagina’s planning op papier! En dat wordt in deze podcast briljant uit de doeken gedaan.

De eerste aflevering was onthullend voor mij, omdat het gaat over fake-news. Niet door de Russen, zoals we nu gewend zijn, maar door de geallieerden, om de Duisters te misleiden. Er werden zelf goochelaars ingezet, om mee te denken hoe de Nazi’s om te tuin geleid konden worden.

De geallieerden wisten dat een directe aanval op Normandië zou mislukken als de Duitsers zich volledig konden voorbereiden. Daarom lanceerden ze Operatie Fortitude, een misleidingscampagne van ongekende schaal.

  • Het fictieve leger FUSAG: De geallieerden creëerden een compleet nep-leger, het First U.S. Army Group (FUSAG), onder leiding van de beroemde generaal George S. Patton. Deze ‘troepen’ waren uitgerust met opblaasbare tanks, houten vliegtuigen en andere nep-apparatuur. Duitse spionnen geloofden de bluf volledig en rapporteerden dat de invasie zou plaatsvinden in Pas-de-Calais in plaats van Normandië.

  • Dubbelagent Juan Pujol García (alias Garbo): Garbo voedde de Duitsers met valse informatie via een fictief netwerk van 27 spionnen. Zijn geloofwaardige verhalen overtuigden Hitler ervan om troepen in Calais te houden, zelfs nadat de invasie in Normandië al was begonnen. De truuk van geloofwaardig nepnieuws: er moet altijd een kern van waarheid inzitten.

In aflevering 2 gaat het over het weer. Ook weer superspannend!

  • Weer was een beslissende factor: De invasie was oorspronkelijk gepland voor 5 juni 1944, maar werd uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden. Regen, harde wind en hoge golven maakten het onmogelijk om de operatie veilig uit te voeren. Maarja, wanneer ga je dan?

  • Ruzies onder meteorologen: De geallieerde meteorologen, afkomstig uit zowel Groot-Brittannië als de Verenigde Staten, maakten ruzie over de weersvoorspellingen. De één keek naar data van de dagen ervoor, de ander naar dezelfde dag een jaar geleden. En dus moet generaal Eisenhower de knoop doorhakken. Je voelt de spanning!

    De eerste afleveringen van deze podcast zijn in ieder geval een absolute aanrader. Alles is prachtig verteld en verschillende schrijvers van boeken over D-Day komen aan het woord, maar vaak met kleine quootjes. De rest is alsof het een hoorspel is met een verteller en geluidseffecten. Perfect voor geschiedenisfans en iedereen die meer wil weten over een van de grootste militaire operaties ooit.