• Tipcast
  • Posts
  • De meest absurde tarieven van Trump

De meest absurde tarieven van Trump

Madagascar krijgt een importheffing van 47% omdat CocaCola zoveel vanille koopt en de bewoners te arm zijn om iets terug te kopen

Vorige week probeerden we nog een beetje het beleid van Trump te duiden. Wellicht is er toch nog een method behind the madness? Volgens Mathijs Bouman is dat deze week van tafel geveegd met de aankondigingen van de importheffingen. (Je moet geen tarieven zeggen, zegt Lubach).

Want, die importheffingen zijn zo random, dat enige vorm van intelligentie hier niet gevonden is. Het schijnt dat ze ieder handelstekort, hebben omgerekend als percentage van de import uit het betreffende land, en vervolgens gehalveerd. En dat werd het tarief. Dan kan je het net zo goed baseren op het aantal klinkers in de naam van je land (grap is van de Economist)

En als het niet zo ernstig was, was het grappig. De Economist heeft de gekste tarieven op een rijtje gezet. Een bloemlezing:

De Top 5 Vreemdste Tarieven

  1. Saint Pierre en Miquelon: Deze Franse eilandengroep deelt met Lesotho het hoogste tarief: 50%! Waarom? Ze handelen bijna nooit met de US, maar vorig jaar juli exporteerden ze voor $3,4 miljoen aan goederen naar de VS, en importeerden bijna niks. Tja. Hadden ze dus niet moeten doen.

  2. Zwitserland: Eind 2024 ging er ongebruikelijk veel goud naar de VS. Twee jaar eerder was het veel minder, maar daar wordt niet naar gekeken: dus 32%. Had men data uit 2022 gebruikt, dan zou het slechts 19% zijn geweest.

  3. Botswana: 38%. Want ze exporteren diamanten… Probeer die maar eens in Amerika te minen Donald.

  4. Madagaskar: 47% tarief omdat het land veel vanille naar de VS exporteert (onder andere voor Coca-Cola), maar te arm is om Amerikaanse producten terug te kopen.

  5. Heard en McDonald Eilanden: 10% tarief voor deze onbewoonde Australische eilanden, vermoedelijk door administratieve fouten in de handelsregistratie. De bewoners haalden hun schouders op: het zijn pinguins.

    Ondertussen ontbreken Belarus, Cuba, Rusland en Noord-Korea op de lijst.

Bron: The Economist