• Tipcast
  • Posts
  • Connected, maar contactloos: de eenzaamste generatie ooit

Connected, maar contactloos: de eenzaamste generatie ooit

Terwijl 15 % van de Nederlandse jongeren zich extreem eenzaam voelt, belooft Mark Zuckerberg ons AI‐vrienden als oplossing.

15%. Zoveel Nederlandse jongeren voelen zich extreem emotioneel eenzaam.

50%. De helft van alle jongeren voelt zich tenminste enigszins alleen.

En de vraag is dan: hoe kan een generatie die 24/7 “connected” is, zich zo eenzaam voelen? Antwoord: online zijn, is echt iets anders dan verbonden zijn.

Ander getal: 3 uur. Wist je, dat als je meer dan 3 uur per dag op de socials doorbrengt, je je eigen eenzaamheid aan het voeden bent?

Enter: Mark Zuckerberg.

Deze week is de nieuwe paus van de nep vriendschappen opgestaan! Hij gaf een interview aan Dwarkesh Patel, waarin hij zei:

“Binnen een paar jaar is 80% van je vriendschappen met een AI.”

Mark Zuckerberg

Zijn redenatie: Je hebt in het echte leven misschien drie echte vrienden—en dat is evolutie‑technisch helemaal prima. Maar waarom niet vijftien, dacht Zuck. En dan kunnen we dat gat vullen met kunstmatige vrienden.

What the actual fuck! Laat dat het even tot je doordringen. Hoe leeg moet je zelf zijn om dat hardop te zeggen?

Eerst maak je mensen eenzaam met je dopamine‑social-media-dripfeed, en nu verkoop ook nog eens de pleister—nóg meer tijd in jouw machine.

Waarom maak ik hier zo'n punt van? Omdat dit weer een moment is waarop we even moeten nadenken: willen we dit eigelijk wel? Is dit voor onszelf. Voor onze kinderen echt wel een goed idee?

Een paar gedachtes:

Empathie? Leer je niet van een algoritme. Een vriend die je echt probeert te begrijpen is echt is anders dan een algoritme.

Carriere? Als je weinig échte contacten hebt, dan heb je ook minder vrienden je je kunnen connecten met anderen. Minder ontplooiingsmogelijkheden. Hell, zelfs minder mogelijkheden tot liefde!

Data & privacy. Is het zelfs wel ethisch om vriendschappen op te bouwen met een entiteit die jouw vriendschap-data doorverkoopt? Elk AI‑vriendje wordt een datagedreven reclamezuil voor tandpasta, vakanties, politieke indoctrinatie, of erger.

Big Tech heeft het woord ‘vriend’ al gedevalueerd tot “iemand die je tien jaar geleden tijdens een netwerkborrel de hand schudde”. De laatste ongerepte zone—de echte, diepe vriendschap—wordt nu ook uitgekleed.

Wat nu? Kom in verzet.

  • Cold turkey op doomscrollen.

  • Bel, drink koffie, ga zweten.

  • Leer je kinderen vriendschappen onderhouden. Leer ze grenzen aangeven, maar ook opzoeken, leer ze onderhandelen, ruziemaken, het goedmaken.

Vriendschap is een spier. Train ’m. In het echt. In vlees en bloed, niet in bytes en bullshit.