• Tipcast
  • Posts
  • Co-intelligentie: Hoe AI ons slimmer maakt

Co-intelligentie: Hoe AI ons slimmer maakt

Ethan Mollicks boek zet aan het denken over hoe AI ons echt beter kan maken als mens

Ik ben al een tijdje bezig met AI. Lees er veel over, probeer (heel veel) dingen uit. Ik ben zo iemand die graag dingen leest over het naderende einde door AI. Ik denk ook weleens: jeetje, wat gaat er op de arbeidsmarkt veel veranderen.. En dat zal gepaard gaan met verbazing, maar ook met rouw. Maar ik ben zelf veel meer van de ‘ik zie 1000 mogelijkheden’ - school.

En nu is er een nieuw boek. Bestseller, ook in Nederland. En hoewel ik sceptisch was toen ik begon met lezen, was Co-intelligentie van Ethan Mollick (Nederlandse titel Slimmer werken met AI) toch een aanrader. De Nederlandse titel is wat misleidend, want je verwacht allerlei praktische tips te krijgen, bijvoorbeeld voor de beste prompts. Nou, dat is niet zo. Toch geeft het inzichten.

Het is leuk om allerlei weetjes, onderzoeken en experimenten te lezen die mensen hebben gedaan met AI, op het gebied van onderwijs, coaching, creatie en meer. En juist doorzoeken op al die bronnen is interessant.

Mollick maakt een sterk punt: technologie heeft ons vaak sterker gemaakt. Bijlen gaven ons meer kracht, helikopters meer snelheid. Maar dit is de eerste tool (misschien op de rekenmachine na) die echt onze intelligentie versterkt. Het is niet langer alleen een hulpmiddel, maar een verlengstuk van wat we als mens kunnen.

Mollick roept op: wacht niet af, maar ga aan de slag met AI. Bijna een kwart van de Nederlanders gebruikt al tools zoals ChatGPT. Onder jongeren tussen 18 en 25 jaar is dat zelfs bijna de helft. De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Door nu te experimenteren, blijf je bij en ontdek je hoe AI jouw werk en leven kan verrijken. Ga niet wachten tot de AI-Apocalyps die waarschijnlijk niet gaat komen, maar ga nu experimenteren en ondervind zelf waar de kracht en de zwakheden liggen.

Vier principes voor samenwerking met AI
Hij introduceert vier principes voor goede samenwerking met AI:

  1. Nodig AI altijd aan tafel uit: Betrek AI bij je werkprocessen. Zelfs als de output niet direct bruikbaar is, kan het je op nieuwe ideeën brengen.

  2. Houd de mens in de loop: Gebruik AI als hulpmiddel, maar behoud menselijke controle en beoordeling.

  3. Behandel AI als een menselijk systeem: AI lijkt meer op een mens dan op software. Het levert betere resultaten op als je het als mens benadert (*en prettig als er toch een god-achtige AI machine ontstaat)

  4. Zie dat AI voortdurend verbetert: De huidige AI is het minst geavanceerd dat we ooit zullen ervaren. Het wordt alleen maar beter. Dus laat je skepsis over kwaliteit varen.

AI maakt ons sneller en creatiever, maar er zit ook een risico aan. Mollick waarschuwt dat we er lui, zorgelozer en minder kritisch van kunnen worden. Als je alles aan AI overlaat, verlies je grip op de kwaliteit. Hij benadrukt daarom: blijf zelf nadenken. Gebruik AI als hulpmiddel, niet als vervanger van al je werk.

Drie categorieën voor taakverdeling met AI
Mollick adviseert om je werk in drie categorieën te verdelen:

  1. Zelf doen: Taken die je eigen inzicht en creativiteit vereisen, voer je zelf uit. Dus niet altijd die lege pagina meteen laten vullen door AI, eerst even zelf nadenken.

  2. Samen met AI: Voor taken waarbij AI kan ondersteunen, werk je samen met AI en houd je toezicht op de output. Van eindeloos concepten verzinnen tot jezelf laten coachen door AI.

  3. Volledig automatiseren: Routinematige en repetitieve taken kun je volledig aan AI overlaten. Zorg er wel voor dat het systeem fouten kan detecteren.

Door deze indeling toe te passen, benut je de kracht van AI optimaal en houd je controle over je werk. En wordt je niet LUI!

Het hoofdstuk over onderwijs is ook echt interessant: uit onderzoek blijkt dat kinderen die 1-op-1 les krijgen 2 sigma’s beter scoren dan hun peers. Nou, komt dat even goed uit! Ik heb gisteravond een hele conversatie gehad —pratend— over Einsteins relativiteitstheorie. Ik wou dat ik die 30 jaar geleden had gehad!

Je kan AI niet negeren. Het is er, het ontwikkelt zich razendsnel en het kan je versterken—als je het goed gebruikt. Dus: stap in en experimenteer. Ook als het mis gaat. The Wall Street Journal vindt het “overtuigend”, en The New York Times noemt het “de perfecte gids”. Mollick weet ingewikkelde thema’s simpel uit te leggen en combineert dat met een flinke dosis optimisme. Kortom: dit is echt fijn om eens te lezen als je denkt: moet me toch eens gaan verdiepen in dat ChatGPT.