- Tipcast
- Posts
- Amsterdam, het nieuwe Atlantis?
Amsterdam, het nieuwe Atlantis?
Heeft deze stad meer geschiedenis achter zich, dan voor zich? Moeten we de stad de komende jaren opgeven door het stijgende water?
Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, grootste stad ook. 750 jaar oud. Thuis voor bijna 1 miljoen Amsterdammers. En gemiddeld 2 meter onder de zeespiegel. Ter vergelijk, Parijs ligt ongeveer 35 meter boven de zeespiegel.
Die stad.
Heeft deze stad meer geschiedenis achter zich, dan voor zich? Moeten we Amsterdam —de plek waar ik met veel plezier woon— de komende jaren opgeven door het stijgende water?
Ik kwam toevallig op een goede radiodocumentaire die daar antwoord op geeft. Amsterdam Atlantis kwam dit jaar uit, en de 32-jarige podcastaakster Nikki Koppes maakt zich zorgen. Want gaat Amsterdam echt in de toekomst opgegeven worden? Als de kustlijn echt opschuift? Dat de stad plotseling verdwijnt als een modern Atlantis?
Het is een leuke podcast van 3 kwartier die —gek genoeg— helemaal niet zo alarmistisch is. Meer praktisch. Zo van: we kunnen echt een hoop doen, maar het is echt wel een mogelijkheid dat we Amsterdam moeten opgeven.
Paar opmerkelijke verhalen: Volgens de KNMI zijn we tot 2200 en waarschijnlijk tot 2300 wel veilig. Maargoed, scenario’s geven geen garanties. Interessant is wel, hoeveel zeespiegel stijging kunnen we aan? Uit dit rapport blijkt dat we —moeten we hard aan de bak— 5 meter aankunnen. Maar de man van Waternet in de podcast zegt: “helemaal niet”, want hoe gaan we dan het overtollige water kwijtraken aan de zee. Nu lozen we dat water tijdens eb, maar straks kan dat helemaal niet. Of we moeten mega hoge dijken bouwen in heel Nederland, of met enorme pompen hele rivieren in de zee lozen.
Andere opmerkelijk verhaal: op de korte termijn komt het gevaar niet van de zeespiegel, maar van overmatige regenval. Een beetje in de situatie als in Limburg vorig jaar. En dan zit je zonder elektriciteit, gas, water & internet. Op de website https://overstroomik.nl/ kan je checken hoeveel water er bij jou kan komen te staan. En wat je kan doen om klaar te zijn.
En wat te denken van technische problemen? Bijvoorbeeld als de spuien in IJmuiden niet werken, en met vloed zeewater het Noordzeekanaal instroomt. Uit deze reconstructie van NRC —lees dit echt— blijkt dat het echt kiele kiele is geweest voor de woningen in de Amsterdamse Houthavens
En als toetje: de weirde plannen. Bijvoorbeeld, we bouwen een hoge muur rondom Amsterdam. Mensen nemen dan vanaf Amersfoort een bootje naar de oude stad. Even naar beneden klimmen, en dan genieten van de 17 eeuwse grachtengordel. De vraag is even of we dat gaan doen. De man van KNMI wist het voor de toeristen wel goed te pitchen: “Have sex at the bottom of the sea”.
Eén plan miste ik. Het idee om twee grote dammen te bouwen in de Noordzee. Eentje tussen Noord-Schotland en West-Noorwegen, van ruim 470 kilometer, en een tweede van ruim 160 kilometer tussen West-Frankrijk en Zuidwest-Engeland. Het heet het NEED: Nortern European Enclosure Dam for if climate mitigation fails, geschreven door Sjoerd Groeskamp en Joakim Kjellsson.

Bron NRC
Deze gigantische constructie zou meer dan 25 miljoen mensen in 15 landen beschermen tegen de verwachte zeespiegelstijging van enkele meters in de komende eeuwen.
De geschatte kosten voor het project variëren van 250 tot 500 miljard euro, wat neerkomt op ongeveer 0,1 procent van het Bruto Binnenlands Product van alle landen die door de dam beschermd zouden worden. Tuurlijk, een enorme investering. Maar, zeggen de onderzoekers, het is relatief goedkoop vergeleken met alternatieven zoals het bouwen van dijken langs de hele Europese kust of het verplaatsen van complete steden.
Luister de podcast HIER.
En, omdat we richting de vakantie aan het gaan zijn, bij DOCS van NPO Radio 1 zijn meer interessante documentaires te vinden. Bijvoorbeeld: