De Jongen Zonder Gisteren

Wat gebeurt er als je geheugen gewist wordt? Fascinerend verhaal van een 21-jarige Nederlandse jongen aan Harvard.

Dit verhaal klinkt als een script van een Hollywood-drama. Maar het is een echt gebeurd Nederlands verhaal.  Stel, je bent een jongen, met een goed stel hersenen en een behoorlijke eigen wil. Je studeert eerst in Rotterdam. En daarna heb je het voor elkaar gekregen om in het buitenland te gaan studeren. Je kan naar verschillende Amerikaanse universiteiten, maar je kiest voor Harvard. Je denkt: on top of the world. En dan ga je met een vriend op vakantie naar Mexico. Na een avondje stappen wordt je misselijk. Je denkt eerst aan een voedselvergiftiging. 

Maar het blijkt erger te zijn. Je maat kijkt toe, hoe je in een paar uur in een coma terecht komt. Wat blijkt: een herpes-besmetting van je hersenen. Na weken van coma en artsen die —aangespoord door je ouders— van alles proberen, kom je weer bij. Je kan weer praten. Kijken, zien, je bewegen. Maar als de arts vraagt: “Wijs je ouders eens aan”, zeg je: die zijn thuis. Terwijl ze bij je aan het bed staan. Je herkent ze totaal niet. 21 jaar van je leven is gewist. Alles weg. Je familie, je vrienden, je herinneringen, je indentiteit. 

De WNL-podcast ‘De Jongen Zonder Gisteren’ is een fascinerend verhaal over Jur Deitmers. Podcastmaker Josephine van der Erve, journalist bij WNL en studie-vriendin van Jur volgt hem in zijn nieuwe leven. Hij moet weer opnieuw naar de basisschool. Hij volgt een inburgeringscursus. Hij connect opnieuw met zijn 1000 faceboekvrienden. En in de podcast merk je dat er zoveel dingen zijn die je mist als je opnieuw moet beginnen. Humor, sociale gewoontes, taal. Hoe ontwikkelt je identiteit zich als je opnieuw begint? En wie ben je eigenlijk? 

Dank aan luisteraar Koen voor deze tip!