• Tipcast
  • Posts
  • Vriendschappen: de ultiem zelfverkozen relatie

Vriendschappen: de ultiem zelfverkozen relatie

Zeer interessant interview in het FD met hoogleraar vriendschap

Vriendschappen, dat zijn de enige relaties die je zelf kiest en waar je echt vrij bent in hoe je die relatie invult. Collega’s en buren, die krijg je bij werk en een huis, familie dat zoek je niet uit, die heb je. Een liefdesrelatie kies je wel zelf, maar de maatschappij heeft daar allerlei ideeën over hoe je dat vormgeeft.

Maar bij vriendschap lijk je het helemaal zelf te mogen invullen. Zoals het FD schreef: “er zijn geen maatschappelijke instituties om vriendschappelijke relaties heen gebouwd”

En daarom trof mij een mooi interview in het FD met hoogleraar Beate Völker, gemaakt door Brenda van Osch. Völker kijkt al 30 jaar naar sociale netwerken en vriendschap.

Functies van vriendschap

Zij heeft onderzoek gedaan. De meeste Nederlanders hebben 3 tot 4 heel dierbare vrienden. En daaromheen zo’n 15 vriendschappen die iets minder dichtbij staan, maar zeker wel belangrijk. En het kan ook wisselen, soms stapt er een in de laatste cirkel, en de ander er weer uit. En je kan weer terug wisselen.

Het heeft ook allerlei functies, de vriendschap volgens Völker:

1) Nut, je helpt elkaar. Met tips bijvoorbeeld

2) Plezier, je hebt plezier, je lacht, je relativeert

3) Het goede, je brengt het goede in elkaar boven.

Stap uit je bubbel

Ze zegt ook, voor een samenleving is cohesie nodig, en dus zijn vriendschappen nodig. Je kiest vaak vrienden die op je lijken, maar juist vriendschappen waar grote verschillen zitten, zijn net zo interessant.

En daarom zegt zij, zouden we meer moeten investeren in die rafelrandjes. Hoe kan je daar investeren in mensen. En nieuwe mensen leren kennen. Door bijvoorbeeld de conversation dinners die de Universiteit van Oxford heeft ontwikkeld. Je wordt gekoppeld aan iemand die heel anders is. En doormiddel van grappige vragen: “Wat als er een film over jou gemaakt zou worden, wie zou de hoofdrol spelen”, kom je erachter of je misschien vriend zou kunnen worden.