De kinderen van Ottolenghi

Pita's, tahini en groenten zijn inmiddels vast onderdeel van de Amsterdamse menukaart

Culinaire trends zijn er altijd in Amsterdam. De Peruaanse keuken domineert al een tijdje de internationale hitlijsten (met in Amsterdam het onvolprezen Nazka). Mexicaans is ook uit de taco en chilo sin carne hoek gekropen. Franse bistro’s lijken wat op hun retour.

Maar gelukkig is mijn favoriete keuken, laten we zeggen de Mediterraanse zonder pasta, nu ook een vast item op de hoofdstedelijke menukaart. Groenten in overdaad, heerlijke kruiden, romige choemmoes, een goed glas rode wijn erbij; je kan me er voor wakker maken. Het kan heel deftig en ingewikkeld, of ongecompliceerd en goed. De eerste tip valt in de tweede categorie. Bij de andere, Nina, heeft de kok ongetwijfeld zijn licht opstoken bij Ottolenghi.

- Esh Pitabar op de Van Baerle, in een huiskamer setting, die je niet op deze plek vlakbij het concertgebouw verwacht. Heerlijk choummoes en pita’s, maar ook pizza en friet.
- Chez Nina, in Oud-West (op het Van Limburg Stirumplein), volgens het shared dinner principe (van 5 tot 7 gangen). De naamgever is Nina Olsson, een Zweedse chef en kookboek schrijver die ik verder niet kende. Ze hebben de focus op plantaardig, en dat gaat ze goed af. De wijn is beter dan in een gemiddelde bistro, maar probeer vooral ook de cocktail Nina Spritz.